• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۴۶۸۷۲۸
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۱
علمی و فرهنگی » فرهنگ و هنر
یادداشت روز؛

جای خالی داستان‌های خاطرهساز در سینمای کودک

آن‌ها یک ضبط صوت کوچک در کنار شما هستند، همه چیز را می‌بینند، می‌شنوند و به خاطر می‌سپارند. کنجکاوند و در جستجوی شناخت دنیای پیرامونشان. هر اتفاق تازه‌ای هرچند کوچک، می‌تواند برایشان شگفت انگیز باشد و ذهنشان را درگیر کند؛ درگیری که شاید تا سال‌ها همراهشان باشد و قطعا در شکل گیری آینده شان بی تاثیر نیست.

دنیای بچه‌ها دنیایی است رنگارنگ، دنیایی پر از تجربیات تازه. دنیایی سراسر سادگی، زیبایی و پر از کشف و شهود.

آن‌ها با هر قدم می‌آموزند. بار‌ها زمین می‌خورند و برمی خیزند تا ایستادن را یاد بگیرند. بد و خوب را تمییز می‌دهند، اما نیرنگ را نمی‌شناسند چرا که در دنیای رنگارنگشان طیفی به نام خاکستری وجود ندارد. با یکدیگر صادقند، قهر میکنند، اما خیلی زود دلتنگ میشوند و می‌بخشند تا دست بر دست یکدیگر به سوی آینده قدم بردارند.

پرداختن به چنین دنیای شگفت انگیزی، اما نه تنها آسان نیست که بسیار هم سخت است. سخت و نیازمند به شناختی عمیق و قطعا علمی.

از سال‌های دور کارشناسان و هنرمندان سراسر دنیا بر روی کودکان و نوجوانان تحقیقات فراوانی انجام داده اند و بر حسب آنکه آن‌ها در چه رده سنی باشند و میزان عملکرد ذهنشان در چه حدی باشد برایشان کتاب و فیلم تولید کرده اند.

سینماگران، اما در این میان بسیار پر تلاش بوده اند و در طی سال‌ها توانسته اند با کمک گرفتن از کتاب‌های برجسته کودکان و نوجوانان راه خود را به دنیای زیبای آن‌ها باز کنند و آثاری زیبا و ژرف خلق کنند.

آثاری که چه در قالب سینمایی و چه در قالب پویا نمایی انسانی‌ترین صفات همچون شجاعت، تلاش، مهربانی، رفاقت، نوع دوستی و بی شمار صفت دیگر را به ساده‌ترین شکل و در کالبد انسان‌ها و حیواناتی دوست داشتنی به آن‌ها آموزش داده اند.

در کشور ما نیز از دیرباز هنرمندان به خلق آثار درخشان در رابطه با کودکان و نوجوانان دست زدند. آن‌ها که اولین قدم هایشان را اغلب از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برداشته بودند، با وجود نگاه و تفکر‌های مختلف همگی یک هدف را دنبال میکردند: ”سعی در نگارش و تولید فیلم مناسب برای بچه‌ها یا در رابطه با آنها. آن‌هایی که آینده سازان کشورشان خواهند بود. “

آثار درخشانی همچون "گلنار"، "گربه‌های آوازه خوان"، "مدرسه موشها"، "الو الو من جوجو ام"، "کلاه قرمزی و پسر خاله" و تعدادی دیگر برای کودکان و "دونده"، "خانه دوست کجاست"، "بچه‌های آسمان"، "گال"، "نیاز"، "بادکنک سفید"، "مهر مادری"، "بازی بزرگان"، "پدر"، "سفر جادویی" و بسیاری دیگر برای نوجوانان.

آثاری که با وجود سادگی شان در ذهن بچه‌های آن روز‌ها که پدر و مادر‌های امروز به حساب می‌آیند به خوبی نقش بسته اند. چرا که خالقان آن آثار کودکان قصه هایشان را به خوبی می‌شناختند، دردهایشان را با پوست و گوشت خود حس کرده بودند و با شادی هایشان از عمق جان همراه بودند.

قصه‌هایی که در کنار بعد سرگرمی از آموزش و پرورش مخاطبانشان نیز غافل نمی‌شدند.

تعدادی از آن‌ها به کنکاش دنیای کودکان می‌پرداختند و تعدادی دیگر از آسیب‌های دنیای ساخته دست آدم بزرگ‌ها بر روح و روان کودکان سخن به میان می‌آوردند.

امروز، اما در سینمای مان جای خالی آن آثار خاطره ساز و آموزنده بیش از همیشه حس می‌شود. از بین تعداد بسیار زیاد پروانه‌های ساخت تعداد کمی به کودکان و نوجوانان تعلق دارد و از بین آن تعداد کم، فیلم‌های بسیار کمتری (شاید به تعداد انگشت‌های یک دست در یک دهه گذشته) دارای قصه نو، جذاب و مناسب سن کودکان هستند.

گویا برخی بیش از آنکه به دلیل اهمیت جایگاه کودکان و نوجوانان بخواهند برایشان فیلم بسازند آن‌ها را بهانه‌ای برای تولید و درامد زایی خود کرده اند.

تولیداتی که شاید تنها قرابتشان با کودکان تن پوش‌هایی است که بازیگرانشان را به هیبت حیوانات و شخصیت‌های عجیب و غریب درمی آورد. صفات انسانی و نکات آموزنده در آن‌ها جای خود را به رقص و آواز داده اند. قهرمان بودن در این آثار نه انسان بودن که بزن بهادر بودن ترجمه می‌شود و قصه مناسب و گیرا جای خود را به جلوه‌های ویژه میدانی و غیر میدانی داده است.

فیلم‌هایی که گفتگو‌های شخصیت هایشان که قرار است کودک باشند، پر از تکیه کلام‌های کوچه بازاریست. تکیه کلام‌هایی که مشخص نیست تاثیرات منفی شان تا چند سال در ذهن بچه‌ها باقی خواهد ماند.

از سوی دیگر شهوت فن و به عبارتی میخکوب کردن مخاطب در برابر پرده سینما یا هر چه واقعی‌تر بودن شخصیت‌ها در برابر چشمان مخاطبان، دست اندرکاران تولیدات پویا نمایی را از اصل ماجرا یعنی داستان دور کرده است. آن‌ها یا فاقد قصه هستند و یا در نیمه‌های راه قصه شان را فراموش کرده و به بیراهه میروند.

گویا کارگردانان و فیلمنامه نویسان امروز عرصه کودک و نوجوان نگرانند که بچه هارا به خوبی نشناسند و آثارشان مخاطبان کوچکشان را بر صندلی هایشان نگه ندارد و به همین دلیل یا قصه‌ها را جوری مینویسند که زرق و برق غیر واقعیشان چشمان بچه‌ها را پر کند و یا به جای بچه‌ها پدر مادر‌ها را مخاطب قرار می‌دهند. حال آنکه لزوما هر آنچه برای بزرگتر‌ها جذاب است قرار نیست برای کودکان هم مفید باشد.

به طور حتم روزی که مسئولان فرهنگی متوجه شوند برای ساختن فردایی بهتر لازم است قدم‌های امروز را به درستی بردارند، روزی خجسته برای فرهنگ کشور و به طور خاص کودکان و نوجوانان خواهد بود.

چرا که از آن پس به راحتی به هر متنی اجازه ساخت و به هر سازه‌ای اجازه نمایش نخواهند داد.

آثار را بر اساس سن رده بندی خواهند کرد و مراقب خواهند بود تا کودکان به واسطه اثری خارج از رده سنیشان آسیب نبینند.

آن روز بار دیگر برای بچه‌ها داستان‌هایی قوی نوشته می‌شود. از هر فرهنگ و شهری شخصیت‌ها و عروسک‌های برجسته تازه‌ای در سینمای کودک و نوجوان خلق و بر پرده سینما‌ها نمایان می‌شوند تا بار دیگر از دل بچه‌ها و برای بچه‌ها سخن بگویند، آن‌ها را با خود همراه کنند و بر قلبشان بنشینند تا با زبانی آشنا درست و غلط را برایشان معنی کنند.

آن روز کودکان بار دیگر زیبایی‌های دنیایشان را به بزرگتر‌ها هدیه خواهند داد.

سلاحمان را به کدام سو گرفته ایمایمان شمس؛

خبرگزاری صدا و سیما

 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ایستادگی در برابر نظام سلطه، دفاع از حاکمیت الهی
تداوم راه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
سیر تا پیاز یک سناریوی کشته سازی دیگر در دهدشت
پاسخ زائران حاج قاسم به یاوه گویی‌های رییس جمهور منفور آمریکا
اعتبار آمریکا در عرصه بین‌الملل مخدوش شده است
واکنش هنرمندان کرمان به یاوه گویی‌های اخیر ترامپ تروریست
اهدای ۵۰۰ سری جهیزیه ازدواج آسان به زوج‌های جوان
دستگیری سه گروه شکارچی متخلف در ملکان
دستور دکتر پزشکیان برای بررسی جامع ناآرامی های استان ایلام
ایران حسین (ع) تا ابد پیروز است
تکذیب انفجار در بندر شهید رجایی
اصناف بازوی مردمی و توانمند نظام هستند
آتش سوزی در یک جایگاه تهران به دلیل نقص فنی یک خودرو
خبر‌هایی از مناطق مختلف گیلان؛ ۱۵ دی ۱۴۰۴
کاهش کیفیت هوا در سمنان
پایان ۳ روز خلوت عاشقان با خالق هستی
نجات هوایی دو مادر باردار از منطقه صعب‌العبور در آذربایجان شرقی
بزرگداشت یار دیرین حاج قاسم؛ حاج حسین پور جعفری
جلسه شورای عالی قوه قضائیه ۱۴۰۴/۱۰/۱۵
بسته خبر‌های کوتاه ۱۵ دی ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران
انتخابات شورا‌ها در ۱۱ اردیبهشت؛ آزمون زودهنگام رسانه ملی
جزئیات طرح جدید کالابرگ الکترونیکی اعلام شد
اوایل هفته آینده، برف و باران میهمان همدان
کشف انبار‌های احتکار روغن و برنج
دشمن درپی تضعیف بنیان‌های دینی و اخلاقی جامعه است
تثبیت مالکیت اراضی دولتی در خوزستان
همکاری سه جانبه ایمیدرو، معاونت آموزش و پرورش و خانه معدن
مرحله جدید یارانه مادران باردار و شیرده واریز شد
فهرست ۱۱ قلم کالای طرح معیشتی اعلام شد
بازتاب جلسه اول محاکمه مادورو در آمریکا
کشته شدن ۳۲ افسر اطلاعاتی و نظامی کوبایی در دفاع از مادورو
آتش سوزی درکارخانه کاله آمل
قالیباف: ارز ترجیحی حذف نمی‌شود
عکس‌های منتخب خبری جهان / ۱۵ دی ۱۴۰۴
برقراری فعالیت ادارات و مدارس فارس ؛ فردا  (۲۱ نظر)
بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه در مورد ونزوئلا  (۱۰ نظر)
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا ۳۰ روز دیگر  (۶ نظر)
پیش‌فروش ۵ محصول سایپا از فردا  (۲ نظر)
اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت درخصوص انتقال ارزترجیحی به خانوارها  (۲ نظر)
بازداشت سه آشوبگر مرتبط با شبکه صهیونی اینترنشنال   (۲ نظر)
طرح حمایت معیشتی به همه ایرانیان تعلق می‌گیرد  (۲ نظر)
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا  (۲ نظر)
واکنش چین به اظهارات ترامپ درباره ایران  (۱ نظر)
پرداخت کالابرگ چهار میلیون تومانی برای ۸۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
ترامپ: برای مدتی ونزوئلا را اداره می‌کنیم  (۱ نظر)
تجاوز نظامی آمریکا به ونزوئلا  (۱ نظر)
صدور کیفرخواستی ۲۵ صفحه‌ای برای نیکلاس مادورو  (۱ نظر)
مصرف گاز از مرز ۶۲۰ میلیون متر مکعب عبور کرد  (۱ نظر)
غیر حضوری شدن امتحانات دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان  (۱ نظر)